Featured Post 6

1/15/2015

Iata 5 cauze care iti reduc acuitatea vizuala

Iata cinci cauze care iti reduc acuitatea vizuala si ce sfaturi ofera dr. James P. McCulley, medic oftalmolog, profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Texas.






1. Orele multe petrecute in fata computerului
Munca la calculator si cititul necesita folosirea mai multor zone musculare ale ochilor. Ochiul uman este conceput in asa fel incat retina sa oglindeasca orice obiect fara sa se utilizeze nici un muschi. Totusi, pentru a vedea un obiect de aproape, intra in joc cate un set de muschi. De exemplu, muschii extraoculari trebuie sa miste fiecare ochi spre interior, sfincterele pupilelor lucreaza la micsorarea acestora, muschii ciliari se contracta astfel incat un obiect sa fie cat mai clar reprodusa.
Sfat: Pentru a va relaxa ochii trebuie sa va concentrati atentia asupra unui obiect aflat la distanta mai mare. Veti simti imediat cum muschii ochilor se destind.

2. “Defecte” de functionare ale ochilor
Ochii umani nu sunt perfecti si tocmai acele imperfectiuni isi aduc aportul la obosirea lor. In plus, “defectele” se vor accentua cu trecerea timpului. De exemplu, oamenii care nu vad bine la distanta, isi solicita mai mult decat normal muschii ciliari. Iar oamenii care au muschii extraoculari slabiti ii forteaza la maximum cand citesc.
Sfat: Vizitati regulat medicul oftalmolog pentru a avea in permanenta un control asupra problemelor oculare. Medicul va va prescrie cel mai bun remediu pentru ochii vostri.

3. Lumina prea slaba sau prea tare
Sa citesti sau sa lucrezi la o lumina care este ori prea tare, ori prea slaba duce la extenuarea sfinctelelor pupilelor. In timp, acuitatea vizuala va scadea din cauza acestei probleme.
Sfat: Ia-ti un intrerupator care te ajuta sa gestionezi intensitatea luminii.

4. Suprasolicitarea ochilor
Asa cum 100 de flotari ar putea sa-ti cauzeze accidentari la muschii bratelor, orele petrecute cu duiumul in fata calculatorului sau hartiilor de birou pot duce la suprasolicitarea muschilor oculari. In functie de nivelul vostru de toleranta la durere, veti resimti arsuri, dureri, intepaturi de intensitate mai mica sau mai mare.
Sfat: Daca serviciul vostru implica multa munca de birou si lucru cu calculatorul, nu mai deschideti PC-ul cand ajungeti acasa.

5. Clipirea rara
Cand lucrati la calculator sau cand munca voastra presupune urmarirea atenta a diverselor hartii de birou  (in general cand obiectul muncii se afla la distanta mica de ochi), aveti tendinta sa clipiti mai rar, iar acest lucru duce la uscarea ochilor. Cand oamenii sunt obositi, clipesc mai rar, iar ochii sunt slab lubrifiati, ceea ce se traduce prin pierderea acuitatii vizuale in timp.
Sfat: La fiecare ora, luati o pauza de cateva minute.

Sursa: www.sfatulparintilor.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu