Stirul (Amaranthus), buruiana-minune, se foloseste ca aliment sau in
tratarea unor afecțiuni diverse - este un medicament natural, un aliment
gustos si hranitor si un afrodisiac ieftin.
Stirul cunoaste o
mare varietate de specii si subspecii, in marea lor parte acestea fiind
comestibile. De la stir se pot consuma atat frunzele, cat si semintele
uscate sub diferite forme.
Vitaminele - A, K, B1, B3, B5, B6, B17,
C, E, se regasesc toate in aceasta planta de soi despre care noi stim,
in special, ca o mananca porcii. Ei bine, oare chiar nu ne-am pus
intrebarea de ce o prefera porcii jirului sau porumbului? Iata de ce -
stirul mai contine riboflavina, acid folic si folat, calciu, fier,
magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Amaranthus cruentus, de pilda,
sau spanacul african, contine cu 25% mai multa lisina si metionina decat
orice soi cerealier, fie el porumb, hrisca, grau etc. Stirul este bogat
in acizi grasi polinesaturati - PUFA, in special acid linoleic -
suplimentele de acid linoleic conjugat induc o redistributie a tesutului
adipos in organism.
Bunicile noastre - "medicina traditionala" -
folosesc stirul ca tonic, astringent, in scop nutritiv, in combaterea
diareei, sau a polimenoreei- scaun cu sange.
Infuzia de stir se
foloseste, prin gargara, si amelioreaza dureri de gat sau afta bucala,
precum si pentru spalarea eczemelor de tot soiul, dar in special a celor
provocate de alergii.
Mancaruri si bauturi
Din punct de vedere gastronomic, stirul se poate asemui foarte usor cu spanacul. Se folosesc frunzele tinere la mancarea de stir, retetele fiind exact ca cele in care este folosit spanacul. Gustul, insa este mai putin inecacios, dar nu uitati sa puneti un ou prajit langa mancarica de stir cu usturoi si ceapa sau o bucata de omleta, iar savoarea nu se va lasa asteptata. In Grecia bucatarii prepara o salata traditionala de stir, numita vleeta, facuta din soiul Amaranthus blitum.
In Mexic se consuma alegria, o bautura alcoolica din stir, mai abitir decat consumam noi tuica de prune, iar din semintele pisate prepara un fel de braga, denumita atole. In Ecuador se fierb florile si rezultatul, combinat cu rom, este bautura traditionala aquardeinte.
Reteta afrodisiaca : Ciorba de stir a la grec
Ingrediente:
- două maini bune de frunze de stir tanar (soiul cu frunze inguste si flori verzi, Amaranthus angustifolius)
- 1 morcov mare sau doi medii, din soiul romanesc, cel conic, nu cel rotunjit, de origine turceascca
- 2-3 cepe verzi
- 2-3 fire de usturoi verde
- 1 legatura de marar verde
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1 legatura de leustean
- 1 cana mare de corcoduse verzi sau un litru de bors ori zeama de la ½ de lamaie, pentru acrit
- 1 ceasca rasa cu orez
- 0,5 kg scaricica afumata
- 2-3 oua
- 1 cana (200 ml) de smantana/iaurt/lapte batut
Mod de preparare
In 4 litri de apa data in fiert se arunca scaricica taiata, usturoiul verde, ceapa verde si morcovii (tocate ca pentru orice fel de ciorba) si orezul, lasandu-se la fiert la foc mediu spre mic pana cand se gateste orezul. In acel moment se adauga jumatate din verdeata tocata fin (patrunjel, marar, leustean), precum si stirul (bine spalat), tocat mai grosier. Se bat ouale cu smantana si se adauga in ciorba cand stirul a fiert.
Corcodusele se fierb si din ele se face o pasta prin pisare cu furculita pentru acrirea ciorbei, care se strecoara si se adauga odata cu smantana batuta cu ou. Se pot inlocui cu 1 litru de bors sau zeama de lamaie, dupa gust si posibilitati. Se ia de pe foc dupa primul clocot si se pune si restul de verdeata ramasa.
Sursa: dcnews.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu