Apa reprezinta substanta de baza a fluidelor corporale: sucuri digestive, sange, urina, limfa, transpiratie, etc. Apa joaca de asemenea un rol important in dizolvarea si transportul diversilor nutrienti cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidratii de carbon si oxigenul. Apa este esentiala si ajuta in cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare si indepartare a deseurilor din organism, sustin nutritionistii.


Lygia Alexandrescu sustine ca, in cazul special al regimurilor de slabire, consumul de apa este esential intrucat in faza initiala a regimului se pierde in special apa care trebuie sa fie inlocuita pentru a evita deshidratarea; viteza cu care se ard calorii este un proces chimic care cere prezenta apei; apa ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism; consumul suficient de apa ajuta la prevenirea constipatiei.

Potrivit specialistului, apa nu trebuie folosita ca substitut alimentar sau pentru a linisti apetitul.

"Intr-o prima faza, scaderea ponderala se datoreaza in special pierderii masive de apa, de aceea este obligatorie consumarea unei cantitati adecvate de apa pentru a preveni deshidratarea. Procesul de ardere a caloriilor necesita o rezerva suficienta de apa pentru a se desfasura eficient; deshidratarea incetineste si chiar inhiba procesul de ardere a grasimilor", a afirmat nutritionistul.

Lygia Alexandrescu explica ca deshidratarea determina reducerea volumului de sange si implicit a rezervei de oxigen din muschi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseala accentuata.
In acelasi timp, arderea caloriilor creeaza toxine, iar apa joaca un rol vital in procesul de eliminare a acestora din organism.

"O dieta sanatoasa, de slabire sau de mentinere, trebuie sa includa si o cantitate suficienta de fibre, insa aceste fibre ajuta sistemul digestiv sa functioneze corespunzator numai in prezenta unei cantitati suficiente de apa. Absenta acesteia produce constipatie. Consumul de apa inaintea mesei poate determina instalarea senzatiei de satietate mai repede si astfel se vor consuma cantitati mai mici de alimente", a precizat nutritionistul.

In privinta cantitatii de apa consumata pe zi, recomandarea generala este de opt pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu doi litri, sustine nutritionistul.

"Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa). Si astfel o cantitate de apa de ingerat zilnic, mult mai apropiata de realitate ar fi 35-40 ml apa/kg corp/zi", a punctat specialistul.
Lygia Alexandrescu a mentionat ca, un prim semn al unei hidratarii complete este aspectul urinei, care va fi de un galben deschis si transparenta. In acelasi timp, nu trebuie sa existe teama ca, daca se consuma multa apa, aceasta va fi retinuta de organism si va crea senzatie de balonare. Retentia de apa in general este corelata cu excesul de sare din dieta, insa consumul adecvat de apa nu este o cauza a acesteia.

Nutritionistul explica ca ceaiul verde, de la descoperirea sa, a fost recunoscut pentru proprietatile sale farmacologice — combate somnolenta, are efect diuretic, ajuta in timpul procesului de digestie, este energizant, satisface senzatia de sete.

"Trebuie retinut faptul ca bauturile care contin cofeina — ceaiul, cafeaua — si alcoolul nu hidrateaza organismul, ci actioneaza ca diuretice si de aceea, atunci cand sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentara de apa pentru compensatie. In momentul in care se instaleaza senzatie de sete, organismul este deja deshidratat, si aceasta senzatie trebuie neaparat prevenita prin hidratare preventiva"
, mai spune Lygia Alexandrescu.

Nutritionistii recomanda ca ziua sa fie inceputa cu un pahar cu apa proaspata pentru hidratare si forma maxima.