Avem circa 37 de triliarde de celule! Le hranim pe ele sau mancam noi ?
Sau putem face ambele lucruri in acelasi timp :)
Aproximativ 37…. probabil depinde de greutatea fiecaruia :)
Intrebarea nu este cate celule are fiecare ci mai important este cu ce
le hranim. Pentru ca functionarea corpului, ca a oricarui organism
biologic, depinde de combustibil intr-o foarte mare masura.
Corpul nostru, se aseamana cu orice lucru
pe care il cumparam, dintr-un anumit punct de vedere si anume, are o
perioada de garantie. Presupunand ca nu avem defecte congenitale sau
traume cu efecte pe viata, toate sistemele si aparatele interne ale unui
individ functioneaza la parametrii maximi pana la varsta de
aproximativ 30-37 de ani, in general (evident depinde si de stilul de
viata al individului). De aceea cat suntem tineri putem abuza (si de
obicei o facem) de corpul nostru intr-un stil aproape barbar (unii mai
mult, altii mai putin), incarcandu-l cu alcool si combustibil de proasta
calitate, tigari si alte droguri, privandu-l de odihna si alte torturi…
si totusi corpul, in marea majoritate a cazurilor reuseste sa
functioneze normal… Dar asta pana iesim din garantie, pentru ca organele
interne au si ele o perioada si un varf de functionare optima, care
odata atins si depasit, conform curbei lui Gauss, eficienta functionarii
lor nu poate sa o ia decat in jos.
Nu ar trebui sa mire pe nimeni ca de
obicei, primele organe care incep sa dea rateuri sunt cele care apartin
de aparatul digestiv. De ce? Pai ce activitate facem cu totii in
fiecare zi a vietii, de 2 pana la 4 ori pe zi? Mancam! Este logic sa
fie asa, ganditi-va ca organele aparatului digestiv ocupa toata
cavitatea abdominala, ceea ce e mult pentru ca avem doar doua cavitati.
Iar aceste organe nu functioneaza izolat de altele, toate sunt
interconectate in cascada si cand unul incepe sa sufere puteti fi siguri
ca va mai fi cel putin un alt organ care ii va tine companie in
suferinta. Asadar obiceiurile alimentare sunt responsabile si pentru
epidemia de boli metabolice care a luat amploare in ultimii 40 de ani,
dar care a explodat pur si simplu in ultimii 30. Acesta este motivul
pentru care combustibilul pe care il introducem in corp zilnic este
atat de important.
Vestea buna este ca pe masura ce ne
apropiem de iesirea din garantie, corpul ne va da semnale ca anumite
componente si sisteme au nevoie de ingrijiri si daca decidem ca vrem sa
facem tot ce este mai bine pentru sanatatea noastra, atunci este cea mai
buna decizie pe care o putem lua vreodata. Concluzia este ca pe masura
ce inaintam in varsta, trebuie sa acordam mai multa atentie semnalelor
pe care ni le da corpul si sa le dam curs. Asta inseamna, intr-o lista
scurta, ca trebuie sa lucram in urmatoarele aspecte ale vietii:
- alimentatie de calitate, adecvata din punct de vedere micro si macronutritional, si nu in ultimul rand suficienta caloric.
- somn suficient deoarece corpul isi reface rezervele energetice fizice dar mai ales psihice doar in timpul somnului.
- hidratare suficienta; cu cat mancam mai uscat, cu atat mai multa apa va trebui sa bem; de preferat ar fi ca mare parte din apa sa o luam direct din fructe si legume.
- sedentarismul trebuie sa devina o amintire urata si trebuie inlocuit cu orice fel de miscare, adecvata calitativ si cantitativ fiecarui om.
- clar trebuie lucrat si la partea emotionala-psihica-mentala; multe boli si stari apatice vin din lipsa de armonie atat in viata cat si dintre ganduri si actiuni.
Fara pretentia ca am epuizat toate
ingredientele unui corp si unei vieti sanatoase si cu mentiunea ca
ultimul punct din lista este foarte important si constituie o dezbatere
separata in sine, ma ocup acum de una din cele mai importante conditii
ale unui organism sanatos, cel putin din punct de vedere fizic, si anume
alimentatia.
Mi s-a terminat arma secreta antioxidata asa ca mi-am facut alta. Pentru ca nu pot sta fara nici o arma, ma simt …. neinarmat in lupta impotriva radicalilor liberi :P
. Deci incep ziua cu un minunat suc foarte concentrat a carui culoare
rosie si aroma intensa nu lasa nici un dubiu asupra proveninetei. O cana
din acest suc ma binedispune aproape instant si trezeste la viata
corpul adormit. Merita sa muncesti vreo 2 ore pentru 5 litri de nutritie
pura.
Ingrediente suc: sfecla rosie, morcovi,
zucchini, varza rosie, portocale si lamai. Se dau toate la storcatorul
prin presare la rece. Nu o data ci de doua ori, iar a doua oara cu un
mic adaos de apa din cand in cand ca sa nu pierdem nimic din bunatatile
ascunse ale fructelor si legumelor. Se pot adauga si uleiuri esentiale
in acest suc.
Superalimente (mai degraba supercondimente :D
) adaugate: scortisoara, cuisoare, turmeric, ghimbir, lemongrass,
chilli, chimen, pulbere din seminte si coji de struguri rosii, seminte
de pepene rosu si negrilica macinate. Amestecam totul foarte bine si
lasam o zi la rece sa interactioneze intre ele toate ingredientele.
Dejunul poate fi un shake din 3 banane
mari cu turmeric, ghimbir, scortisoara si chilli, indulcit cu un pasta
de fructe de mai jos.
Sa trecem la pasta de fructe sau un fel
de marmelada. Ambele sunt facute din fructe deshidratate anul trecut sau
chiar acum 2 ani (cine mai stie…) si apoi rehidratate doar putin, cea
de sus din prune iar cealalta din mere si piersici. Se proceseaza la
mixer impreuna cu niste zahar brun de trestie si scortisoara, cuisoare,
lemongrass, ghimbir, zeama de lamaie, ceva faina de in si de cocos dar
nu multa, doar cat sa ajustam consistenta. Eu am vrut o pasta solida si
exact asta am obtinut.
Pontul zilei :)
Este simplu si usor de intuit dar il mentionez inca o data pentru ca sigur sunt persoane care nu s-au gandit la asta .
Dupa cum observati folosesc fara mila
condimentele cu potential antioxidant mare (conform ORAC), mai ales
cele usor de procurat la noi. Chiar daca mananc zilnic fructe, frunze
verzi si legume (in proportii variate si functie de sezon), mi se pare
de bun simt sa introduc in aproape orice se preteaza si alimente cu
putere mare de combatere a radicalilor liberi, pentru a creste valoarea
antioxidanta. Este o metoda buna, pe care v-o recomand, intrucat nu avem
acces in tara (nu mereu si nu toti oricum) la fructele si alte alimente
de tip “bombe nutritive” cum sunt fructele de padure, de munte, exotice
-noni, acai, super algele, super ciupercile, etc… Si mai e si problema
costului acestor super mega ultra hiper extra alimente :)
care nu este deloc mic. Deci ar fi o mare pierdere sa nu folosim aceste
alimente din categoria condimentelor care nu sunt scumpe, se gasesc
usor si imbogatesc valoarea micronutritionala a preparatelor noastre.
La pranz putem manca de exemplu un pate
din bob, frunze verzi- patrunjel, cimbru, busuioc; ceapa, usturoi, si
condimente- drojdie inactiva, chimen, chilli, faina de in, zeama de
lamaie si ce alte preferinte mai aveti :) Se amesteca toate in mixer.
Si se poate manca asa cum am facut-o eu, cu rosii si zucchini.
Apoi facem un sos multilateral dezvoltat ;)
cam in felul urmator: culegem din gradina marar, patrunjel, cimbru,
busuioc, leustean, frunze de telina, le aruncam in blender impreuna cu
usturoi, rosii, drojdie inactiva, ardei iute, seminte de floarea
soarelui, pasta de tahini, miez de nuca, seminte de mac (dar nu prea
multe, o lasam moale cu grasimile :)
), zeama de lamaie si mixam pana iese un dressing oarecum iute si
tare bun. Daca am privi la microscopul electronic acest sos, am putea
vedea enzimele, vitaminele si alti fitonutrienti cum misuna pe acolo si
striga “Pick me, pick me !!!” :D
Cum spuneam si in alte postari, pateurile si sosurile verzi mi se par
metodele cele mai bune de a ingloba cantitati mari de frunze verzi si
alte legume pe care altfel nu le-am putea atat de des sau in cantitatea
atat de mare pe cat am dori, asta depinzand de la o persoana la alta.
Si cand ne vine sa zicem “bai da’ m-am saturat de hrana asta vie , mai vreau si niste junk food :D “, putem coace-fierbe cartofi, ciuperci si dovlecei in cratita nelipicioasa :) fara sare sau ulei si le mancam cu mujdei de usturoi si sosul multifunctional de mai sus.
Cuprins de “remuscari” pentru ca am
“cedat ispitei , ma infig intr-un castron cu fructe: mere de vara
peste masura de aromate, primele prune coapte, si cateva caise
delicioase si zemoase.
Totusi, trebuie sa spun ca am incercat
pentru perioada foarte scurta programul RAW TILL 4 si nu cred ca este
pentru mine. Nu pentru ca nu este bun sau sustenabil ci pentru ca eu
vreau sa rup dependenta de alimentele gatite si mancand in fiecare seara
alimente procesate termic nu cred ca voi realiza asta. Indiferent ce
alimente benefice am folosit si cat de sanatos am preparat mancarea,
dupa o astfel de masa ma simt mai “impiedicat” decat atunci cand mananc
raw. Desigur, nu se compara cu senzatia simtita dupa ce mananci alimente
de origine animala. Dar totusi, eu urmaresc sa ma hranesc nu numai
caloric suficient ci mai ales la nivel de micronutrienti iar hrana
procesata termic, in afara de aportul caloric pe care il are, se poate
spune ca este, cu mici exceptii poate, devitalizata, fara enzime,
vitamine si poate cu urme de minerale. Iar enzimele in special sunt
cheia vietii, toate reactiile interne ale unui organism biologic se
desfasoara in prezenta enzimelor.
Organele responsabile cu productia
enzimelor au si ele o perioada de functionare optima limitata si daca de
cateva ori pe zi, in fiecare zi le fortam sa produca enzimele necesare
digestiei, deoarece acestea lipsesc din mancarea gatita, ele vor ajunge
mai repede la epuizare si atunci apar initial, problemele digestive,
urmate apoi de boli ale aparatului digestiv. Judecand strict din acest
punct de vedere al enzimelor, alimentele gatite la foc ar trebui sa
ramana o solutie de rezerva in situatiile cand nu este disponibila hrana
vie sau consumate ocazional si atunci, daca se poate, precedate de
alimente vii, (pentru a preveni leucocitoza digestiva), in nici un caz
nu ar trebui sa devina obisnuita zilnica. Din punct de vedere al felului
in care se simte fiecare dupa consumarea aproape zilnica de alimente
gatite, cu siguranta sunt oameni care se impaca bine cu acest stil, dar
asta nu neaga cruda realitate a circuitului enzimelor. Daca ele nu vin
din exterior prin hrana, atunci trebuie produse in interior si asta se
poate intampla cu succes si optim doar o perioada limitata. Asa ca aleg
sa nu imi stresez inutil corpul mai ales atunci cand am de ales.
Desigur, sa ai o alimentatie complet vegana cu
un procent variabil de hrana preparata termic si uneori cu alimente
procesate este mai bine atat pentru noi cat si pentru animale si mediu.
De asemenea , este si cel mai facil stil alimentar de urmat de catre
foarte multi oameni care decid sa aleaga acest drum. Sa mananci RAW TILL 4 vegan este si mai bine in ceea ce priveste sanatatea personala, iar sa mananci FRUIT TILL4 :D
este deja cu doi pasi in fata. Dar daca vrei sa promovezi o stare de
sanatate si mai buna, mentinerea vitalitatii si incetinirea procesului
de imbatranire, atunci indiscutabil o alimentatie vegana crudivora minimum 80% si preponderent frugivora in cea mai mare parte a timpului este solutia cea mai buna, cel putin pentru mine.
Deci alegem sa hranim celulele cu materie
prima adecvata pentru functionarea optima sau alegem sa ne umplem
stomacul cu mancare gustoasa dar devitalizata si hipercalorica ? Alegem
sa promovam o stare de sanatate si vitalitate pe termen lung sau un
lant perpetuu de afectiuni si dureri- tot pe termen lung- care vor duce
inevitabil la boli si la pierderea abilitatii de a ne bucura de viata?
In timp ce termin de scris acest articol
sorb incet si fara graba un smoothie din banane, multe frunze verzi,
pasta de fructe de mai sus, ghimbir, scortisoara si ulei esential de
lamaie. Nu atrage prin aspect dar aroma este ceva special si are un
gust de exceptie datorat uleiului esential.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu