Tulburarile gastrice sunt tot mai frecvente in zilele noastre, cand
consumam in mare parte alimente procesate, modifcate genetic si foarte
calorice.
Stomac
Stomacul este un organ cavitar, cu doua sfinctele (cardia si pilor) care atunci cand se inchid, alimentele nu mai pot iesi din stomac. Aceste sfinctere reprezinta de fapt inele de tesut muscular neted care, atunci cand se contracta, strang atat de mult cavitatea tubului digestiv incat inchid spatiul cavitar.Stomacul se afla situat in continuarea esofagului, acel tub pe unde merge bolul alimentar dupa ce il inghitim. Stomacul il putem considera ca o dilatare a esofagului, unde se acumuleaza alimentele de la o masa pentru a fi digerate. Ceea ce este insa foarte important de retinut este ca stomacul nu-i doar un organ digestiv, ci prezinta si legaturi prin sistetemul nervos si hormoni specifici cu intregul organism. Astfel ca unii hormoni sunt secretati de stomac si influenteaza alte organe, iar unele reflexe nervoase de la nivelul stomacului au de asemenea ecouri in alte organe.
De exemplu un reflex care din pacate a fost pierdut de multi dintre noi este acela ca la umplerea stomacului sa se activeze colonul. Adica dupa masa sa avem scaun. Acest lucru ar trebui sa se intample in prima jumatate a zilei. Mai mult decat atat, inca din timpul dizolvarii alimentelor la nivelul cavitatii bucale pancreasul poate fi activat pentru a pregati insulina – un hormon important in metabolsimul glucozei.
Tot stomacul are legaturi si cu starea psihica, unele alimente ne dau stare de bine, sau putem simti cand “stomacul este plin” chiar daca stomacul nu are inervatie voluntara. Aceasta pentru ca exista centri ai senzatiei de foame si de satietate in hipotalamus, care sunt stransi corelati cu activitatea gastrica. Asa am putea explica de ce unele alimente sunt mai “satioase” decat altele.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu