Mulți vor, mai puțini reușesc. Însă interesul pentru a renunța la tutun și depența de acesta este din ce în ce mai sporit. Am stat de vorbă cu prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, care ne-a spus cum trebuie să decurgă terapia antifumat.
“Dependența de tutun presupune în majoritatea situațiilor un ajutor medical, un medic specializat pregătit să facă consiliere. Acest medic trebuie să știe că, în contactul cu pacientul, el substituie țigara, deci trebuie să devină un substituent serios, deci un prieten al pacientului cu care să discute toate problemele și capcanele în care nu se poate lăsa de fumat” ne-a spus specialistul în terapii antifumat.
“Există o modificare de regim de viață a pacientului. Pacientul respectiv, trebuie să aibă activități, măcar să se plimbe, să se miște în fiecare zi, să renunțe la sedentarism, să-și schimbe preferințele alimentare, să bea 2, 5 litri de apă plată, nu dulciuri, pentru că apare un apetit crescut, trebuie să mănânce foarte multe legume și fructe, puțin și des. Și de câte ori, are senzația de foame imperioasă, trebuie să bea apă pentru a trece acea senzație de foame imperioasă. Apa lucrează aici în două sensuri: este și detoxifiant și taie apetitul” a declarat prof. dr. Florin Mihălțan.
Acesta are câteva recomandări și în privința medicației. “Există trei clase de medicamente recunoscute ca fiind cu bătaie lungă din punctul de vedere al încetării fumatului. Unul este clasa cu subtituenți de nicotină. Recent, a apărut un produs pe piață care a completat plasturele și guma, au apărut produsele care se administrează sub formă de inhalare. Apoi, există două substanțe, bupropion și vareniclină, care se administrează pe perioade lungi, de minimum două luni, uneori acestea se pot prelungi și care au rată mare de întrerupere a fumatului la două luni, șase luni, uneori la un an și care sunt deasupra unui sfat minimal, adică a unei consilieri verbale. Cu cât consilierea verbală este mai intensă, cu atât pacientul are o dorință mai evidentă de a-și întrerupe fumatul” a încheiat specialistul pneumolog.
Sursa: Oanacuzino.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu