E unul din miturile care ii sperie teribil pe copiii mici.
Daca inghiti o guma de mestecat, se lipeste de stomac si va ramane acolo timp de sapte ani, inainte sa fie digerata. Cel putin, asa se spune in folclor. O alta poveste spune ca o guma inghitita din greseala se poate infasura in jurul inimii, scrie Dailymail.co.uk.Dar ce se intampla, mai exact, atunci cand inghiti o guma de mestecat?
Guma e facuta din cauciuc natural, indulcitori, coloranti si arome. Cauciucul, dupa cum lesne va puteti imagina, nu este tocmai usor de digerat – fiind un amestec de elastomeri, rasini, grasimi si ceara, printre altele.
Stomacul nu poate digera guma de mestecat la fel de usor cum procedeaza cu alte alimente. Si totusi, sistemul digestiv are si alta metoda prin care “prelucreaza” lucrurile pe care le mancam si este chiar foarte eficient.
La urma urmei, nu tot ce inghitim e foarte comestibil, dar un stomac sanatos nu face niciodata depozite. Stomacul se contracteaza si se relaxeaza constant, iar aceste miscari imping bolul alimentar – digerat sau nu - pana ajunge in intestine si este apoi eliminat.
Guma de mestecat nu face nici ea exceptie: in una sau doua zile de la inghitire, ajunge sa fie eliminata in mod natural.
Trebuie mentionat, totusi, ca sistemul nu functioneaza atat de bine, indiferent de conditii. Daca inghiti mai multe gume de mestecat intr-o perioada scurta de timp, sistemul digestiv se poate bloca – mai ales la copii, care au tractul digestiv mai ingust decat al adultilor – dar astfel de cazuri sunt extrem de rare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu