Featured Post 6

7/04/2015

Cea mai bună dietă de vară

Vara simțim că înflorim! Toate lucrurile par mai frumoase, realizabile, suntem mai optimiști și ne încărcam bateriile. Specialiștii au și o explicație: ne refacem de la sine și ne reglăm metabolismul datorită vitaminei D3, care se sintetizează la nivel cutanat sub influența ultravioletelor B, o substanță atât de importantă în modularea sistemului imunitar.

Cam așa au debutat discuțiile în cadrul workshopului de nutriție organizat de DOC și Shiseido Spa pe acoperișul spectaculos al Clubului Stejarii. Ce ne-am zis noi, eu și nutriționistul Alina Stoica: “dacă aceasta stare naturală de bine se suprapune și cu o dietă sănătoasă, iată cât de ușor putem face tranziția spre un stil de viață sănătos pe care apoi să-l păstrăm tot anul! Hai să vedem cât de simplă este dieta de vară!”




De fapt, ce spune orice medic despre alimentația ideală? Că ar trebui să consumăm cât mai multe alimente de sezon. Or vara, când piata este îmbelșugată de produse autentic românești, cu gust din copilărie, coapte în grădină și nu pe vapor, ne vine cel mai ușor să urmăm aceste principii simple ale nutriției corecte. Adică să mâncăm alimente cât mai bogate în apă și fibre, legume, fructe, frunze de tot felul și condimente proaspete, să avem grijă la sare, să ne hidratăm corespunzător.
Farfuriile noastre ar trebui să arate ca un curcubeu pentru că fiecare culoare cu care natura a înzestrat legumente și fructele înseamnă fitonutrienți sau flavonoide care au mari beneficii pentru sănătate.
Să luăm pe scurt, la rând, culorile care fac atât de atrăgătoare fructele și legumele!
Gaben și portocaliu înseamnă alfa și beta caroten, dar și beta criptoxantină și hesperidină. Dacă despre alfa și beta caroten știm că se concentrează la nivelul grăsimii de sub piele, protejând împotriva razelor soarelui și făcând pielea strălucitoare, precum un SPF intern prețios, hesperidina are efecte benefice asupra vaselor de sânge, cu rol benefic pentru persoanele cu varice, hemoroizi și hipertensiune arterială.
Mov și albastru înseamnă resveratrolul care protejează materialul genetic (ADN), ferindu-l de mutații, care activează și stimulează familia de gene SIRT1 – gena “longevității”, dar și antocianide, cu rol în protejarea sistemului urinar.
Roșul se datorează licopenului și acidul elagic. Studii clinice au demonstrat că aceste substanțe au efect în inhibarea proceselor proliferative, acționând similar tamoxifenului, de exemplu, binecunoscutul agent chimic de sinteză administrat în cancerul de sân.
Personal, am insistat asupra resveratrolului și acidului elagic conținut mai ales în fructele de pădure. Și pentru că participanților la întâlnire să li se fixeze această informație, am ales această culoare în vestimentația pentru acest evenimnet.
Dar și în legumele de culoare verde avem izoflavone și izotiocianați cu rol în susținerea sistemului circulator în special, dar și luteină și zeaxantina, protector la nivel macular, care previn cataracta și degenerarea maculară.
Iar în legumele și fructele albe găsim pigmenții alicină și quercetină, aliații principali ai sistemului cardiovascular, care scad în mod natural tensiunea arterială și fortifică sistemul circulator.
Pentru că suntem omnivori și avem nevoie și de suportul proteic în regenerarea celulară și imunitate, să nu uităm de proteine! Pentru cei care simt că se satură mai degrabă cu multă carne este o bună ocazie să cruțăm organismul de metabolizarea dificilă a fripturii și mezelurilor și să mâncăm mai mult pește și fructe de mare. Cât despre caracatiță, această este foarte bună pentru piele datorită gelatinei. Dintre peștii grași, alegeți vara mai ales somonul: conține acizi grași omega 3, dar și pigmentul portocaliu pentru piele.
Cât privește lactatele, ar fi bine să adoptăm dieta de vară a străbunicilor noștri care se săturau vara cu o bucată de telemea, caș, urdă, brânză de vaci, capră sau oaie, asezonate cu roșiile românești, vinete sau ardei capia copți. Tot strămoșii noștri se raăcoreau vara cu kefir, iaurt diluat ori sana, varietăți de lapte fermentat, bogate în probiotice și mai sărace în lactoză decât laptele dulce.
Lipidele verii trebuie să fie mai degrabă vegetale: uleiul de masline face legea în sănătate, dar putem stropi salatele, peștele sau brânzeturile cu puțin ulei de sâmburi de struguri sau ulei de in, care în plus combate și celulita, alături de kiwi și mărar.
Zahărul rafinat este cel mai mare inamic al tinereții și sănătății noastre și vara trebuie să luăm o pauză de la consumul lui. La nivel cutanat, zahărul alterează colagenul prin glicare, un fenomen urmat de caramelizarea lui ce pătează pielea și îmbătrânește.
Sfatul nutriționiștilor este să optăm zilnic pentru fructe de pădure, pepene galben și roșu, prune, struguri, caise, piersici, în porții ce pot fi comparate ca dimensiuni cu două mingi de tenis, dacă avem probleme cu îngrășarea!


Sursa: Oanacuzino.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu