Featured Post 6

This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

8/25/2014

Daca ai inteles acest articol ti-ai salvat singur viata ! ! !

Articolul acesta se doreste să fie cât mai explicit,cât mai scurt si la obiect.



Ştiinţa din spatele acestei maladii “de speriat” e una foarte simplă si dovedeste ca mereu avem de invatat, constientizat mai ales. 

Corpul fizic:
e format din trei părţi principale: celule şi două lichide (sânge şi limfă).
Sângele alimentează cu ”hrană” toate celulele din corpul nostru, iar limfa preia toxinele rezultate în urma simplei funcţionări a celulelor şi le duce la organele de detoxifiere (piele, ficat, rinichi), pentru a le scoate din corp.

EXEMPLU:
un nou-născut pentru a creşte, are nevoie de două lucruri vitale: să fie hrănit şi să i se schimbe scutecele. Exact la fel e şi cu celulele noastre. Ele au nevoie de hrană (prin sânge) şi de detoxifiere (prin limfă). Lichidul acesta “uleios”, limfa, şi mai vâscos decât sângele, care preia toxinele din celule, are o problemă: este staţionar în corpul nostru, nu este împins/pompat – asemenea sângelui de către inimă. Iar pentru a-l mişca, este nevoie de mişcare fizică – mişcarea muşchilor îl pune în mişcare. Sistemul limfatic începe să se mişte, toxinele sunt duse la cel mai mare organ de detoxifiere, pielea, şi aceasta le elimină foarte uşor atunci cand ne miscam alert. Creierul nostru, pancreasul, ficatul, pielea, tot corpul uman….. e ”o grămadă” de celule.

Sângele:
are un ph de 7,35 – 7,45: aşa a fost creat, aşa trebuie să rămână ! În aproximativ patru minute, corpul trebuie să ridice valorile ph-ului la aceste valori, indiferent de situatie; altfel, viaţa ar înceta în corpul acesta. Fructele şi legumele consumate în stare crudă acidifică sângele CEL MAI PUTIN. Aceleaşi legume, însă, gătite induc o aciditate mai mare sângelui nostru, iar preparate altfel decât prin fierbere şi coacere, îl acidifică şi mai mult. Proteina animală induce o aciditate şi mai mare. Alimentele superprocesate şi rafinate (bomboane, dulciuri, sucuri acidulate, cafea) induc sângelui o aciditate extrem
de mare!
Cum spuneam, sângele are la dispoziţie patru minute să ajungă la un ph de 7,35; dacă are puţină aciditate de neutralizat, acesta va folosi baze din corpul nostru (calciu şi magneziu luate direct din oase şi dinţi), aceasta ducând în timp la slăbirea densităţii osoase. Problema mai mare e când aciditatea este foarte mare şi corpul nu mai poate, în patru minute, să ridice ph-ul sângelui. Spuneam mai devreme că sângele alimentează şi e în contact permanent cu toate celulele din corpul nostru. Ce poate face ca să scape rapid de aciditate şi să rămână alcalin?…..Aruncă toată aciditatea pe celule! Şi la multi dintre noi face aceasta de trei ori pe zi .

Starea normală a celulelor noastre e una alcalină. Într-un mediu aerob (cu oxigen), fiecare celulă îşi produce energia prin mitocondrii numite şi “uzine energetice”, deoarece conţin enzimele oxido-reducătoare necesare respiraţiei. Respiraţia produce energia necesară organismelor, iar această energie este înmagazinată în moleculele de ATP. Mitocondriile au material genetic propriu – ADN mitocondrial -, care conţine informaţia genetică necesară sintezei enzimelor respiratorii), oxigenul, glucoza şi fructoza fiind esenţiale!
Acum, imaginaţi-vă că sângele scapă zilnic de excesul de aciditate, aruncând-o pe celule. Celula sănătoasă devie astfel un mediu foarte acid, unde oxigenul este în cantităţi foarte mici. Acum, ea are doar două variante: ori să moară, ori să se transforme, la fel cum am educa un copil. De obicei se transformă (ajunge un talhar sau politician, totuna:) şi devine o celulă care se adaptează mediului fără oxigen, învăţând să trăiască într-un mediu anaerob, producându-şi energia prin fermentaţie (ciordeli, speculatii, parazitarea celorlalti semeni, adica cancer social). Aceasta este celula canceroasă. Lucrul acesta nu trebuie să ne sperie; toţi avem între 1.000 şi 10.000 de celule canceroase, zilnic, în corp si in parlament.

Sistemul imunitar şi globulele albe le distrug, însă (mai face doamne-doamne curatenie). În cazul acesta, se ridică întrebarea: “Atunci, de ce cancerul face aşa mari ravagii? De ce nu sunt protejaţi toţi de propriul sistem imunitar (cum ar fi constitutia si implicit justitia si organele ei) şi de globulele albe proprii?” Aici e partea interesantă celulele au o inteligenţă proprie (nu e cazul romanilor:).
Celula aceea, când devine canceroasă, ştie că va fi decimată de globulele albe şi găseşte o cale să se facă invizibilă pentru sistemul imunitar: se înveleşte cu nişte celule normale şi sănătoase care aparţin corpului (celule trofoblaste, adica un fel de lup in blana de miel, nu pierdeti ideea cu politicul, veti intelege perfect cum e cancerul individual si social totodata) şi astfel, sistemul imunitar nu vede ce e înăuntru. Exact acelaşi lucru îl mai întâlnim undeva în natură. Fetusul, în corpul mamei, e format din cromozomi de la ambii părinţi. Dacă sistemul imunitar al mamei l-ar vedea, l-ar ataca imediat. În 1902, John Beard, profesor de embriologie la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, scria un articol publicat în jurnalul medical Lancet, în care declara că între celulele canceroase şi anumite celule prembrionare caracteristice fazei iniţiale a gravidităţii, nu există nicio diferenţă.
Celulele stem sunt nişte celule din care se poate forma orice. Din această cauză, 80% dintre ele se găsesc în ovare şi testicule (pentru a crea viaţa) şi 20% în restul corpului (pentru a reface orice fel de ţesut, în caz de accident).
Beard a observat că placenta (care e, de fapt, formată din celule trofoblaste) seamănă aproape identic cu celulele canceroase. Iar placenta creşte exploziv în primele trei săptămâni de sarcină, după care se opreşte din creştere. De ce?
Pancreasul copilului începe să funcţioneze după a treia săptămână de sarcină, producând o enzimă numită “tripsină”. Şi se pare că această enzimă opreşte din creştere placenta. Până în a noua lună, creşterea placentei este foarte lentă. În luna a noua pancreasul fătului, care lucrează deja la capacitate maximă, împreună cu pancreasul mamei, produc această enzimă în cantităţi suficient de mari încât să găurească placenta. Odata placenta perforată, lichidul amniotic iese (se rupe apa) şi sistemul imunitar vede ce se “ascunde” acolo, declanşând imediat durerile naşterii; practic, îl dă afară pe ”parazit”)


Sursa:cocoon.ro



8/19/2014

8 alimente pe care sa nu le mai arunci. Pot prinde o viata noua in alte retete

De la fructe prea coapte pana la paine tare, toate se pot reinventa in noi feluri de mancare. Atunci cand faci curat in frigider sau ramai cu resturi dupa ultima masa pregatita,  poti pastra o parte din ingredientele pe care, in mod normal, le-ai pune la cos. Te invatam ce sa faci cu fiecare in parte.
8 alimente pe care sa nu le mai arunci. Pot prinde o viata noua in alte retete
1. Bucati de branzeturi
Daca ai ramas cu branza, cascaval, mozzarella, cheddar sau alt sortiment dintr-un pachet/cutie incepute, nu le arunca. Le poti folosi in paste, quiche-uri, omlete, fondue, quesadillas sau in sandvisuri calde.

Pana si coaja tare de la parmezan o poti folosi. Pune-o intr-o supa sau un sos pentru paste si vei obtine o textura mai cremoasa si arome pe care nici nu le banuiai.
2. Fructe prea coapte
 
 
Nu te poti stapani sa nu iti cumperi o sacosa plina cu fructe  mai ales cand sunt in sezon si se gasesc din belsug.  Dar de multe ori ajungi sa iei mai mult decat ai putea manca si te trezesti in cateva zile cu multe fructe prea coapte pe care n-ai vrea sa le arunci. Le poti folosi in dulceturi, sosuri, prajituri, inghetate.

3. Legume care si-au pierdut textura
Ai ramas cu cateva bucati de morcov, telina, o jumatate de ceapa sau cateva felii de ardei gras de la ultima mancare. Dupa mai multe zile, chiar si tinute in frigider, isi vor pierde fermitatea. Nu le arunca. Pune-le  intr-o punga la congelator si foloseste-le cand vrei sa faci supa concentrata de legume.

4. Oase de pui
In cazul in care ai dezosat acasa un pui intreg pentru alte preparate poti pastra toate oasele pentru a le folosi pentru o supa concentrata de pui. Acelasi lucru il poti face si cu oasele de pui ramase de la un pui cumparat gata rotisat sau gatit intreg la cuptor. Le pastrezi la congelator pana cand strangi suficiente ca sa pregatesti un stock.

5. Paine veche si tare
E imposibil sa nu te fi lovit macar o data de aceasta dilema: ce sa fac cu painea veche si tare? Si de cele mai multe ori raspunsul a fost sa o arunci si sa cumperi alta. Orice felie sau bucata de paine mai tare se poate transforma in ceva delicios.

6. Seminte de dovleac
Salveaza-le de fiecare data cand cureti un dovleac mare. Le poti transforma intr-o gustare delicioasa daca le prajesti la cuptor.

7. Resturi de cafea
Intotdeauna iti ramane de dimineata o ceasca de cafea nebauta sau un rest de cafea in ibric? Nu le arunca. Le poti folosi in sosuri, deserturi sau marinade.  Iar pentru zilele fierbinti de vara, poti sa ingheti cafeaua ramasa in tavile pentru gheata si sa o adaugi intr-o cafea fierbinte atunci cand vrei sa te racoresti.


8. Zeama de muraturi
Zeama de muraturi poate fi pastrata dupa ce ai terminat toate legumele din borcan. Pe langa faptul ca este cel mai bun remediu pentru o mahmureala crunta, o poti folosi pentru dressinguri de salata sau in retete de cocktailuri cu martini sau Bloody Mary.




Sursa: Pro Tv

VEI FI UIMIT! Secretul neştiut despre banalii ARDEI COPŢI!

Se apropie sezonul gustoșilor ardei grași. Știm că sunt sănătoși dar nu cunoaștem toate avantajele acestor legume asupra organismului nostru. Aceștia conțin de la vitamine, la antioxidanţi şi minerale, nutrienţi extrem de benefici în buna funcţionare organismului.

Ardeiul roşu este mai sănătos decât cel verde, cu o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantităţi de ardei, şi mai ales ardei iuţi, au cu 27% mai puţine şanse de a face cancer pulmonar, şi asta în condiţiile în care sânt printre cei mai mari fumători din lume.

Mai mult, ardeiul este considerat ca făcând parte din alimentele care întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, datorită carotenului şi a vitaminelor C şi E. Aceste elemente au proprietăţi antioxidante, deci împiedică îmbătrânirea prematură a celulelor şi ţesuturilor, previn apariţia tumorilor şi afecţiunilor cardiovasculare.

Ardeii copţi sunt o minune pentru cei care au un stomac sensibil pentru că sunt foarte ușor de digerat. De asemenea, aceștia sunt de preferat, deoarece ei nu pierd decât o cantitate mică din elementele nutritive.


Sursa: Antena1

Doua metode ca sa te lasi de fumat

In ciuda tuturor amenintarilor pentru sanatate, fumatul este un viciu la care se renunta foarte greu.


Nici preturile in crestere, nici studiile care     demosntreaza cate boli sunt declansate de fumat nu te pot convinge sa renunti la tigara. Uneori nu este de ajuns sa iei hotararea sa renunti la fumat, vointa iti poate juca feste. Exista 5 metode care te vor ajuta sa spui nu dependentei de tutun si sa ai grija de sanatatea ta.
1. Miroase ulei esential de portocale dulci
Uleiurile esentiale iti pot taia cheful de a-ti aprinde o tigara. Pulverizeza in camera ulei esential de portocale dulci sau miroase pur si simplu sticluta cu ulei. Aromaterapia functioneaza bine in cazul fumatorilor dependenti de gest si de senzatia de linistire procurata de o tigara, nu trateaza dependenta de nicotina. Cu rezultate bune poti folosi si ulei de menta piperata, de roinita, de pin, de mandarine, de cedru de Liban si de muscata.
2. Homeopatia te ajuta sa iti tratezi dependenta de fumat
Homeopatia te ajuta sa iti tratezi dependenta de fumat cu ajutorul principiului similitudinii. Ideea este de a vindeca prin administrarea unor cantitati infinitezimale dintr-un produs, provocand simptomele unei boli la o persoana sanatoasa.
 

Ce se întâmplă dacă mănânci LAPTE CU CEREALE dimineaţa !!!!!

Nu ştiai ASTA! Ce se întâmplă dacă mănânci LAPTE CU CEREALE dimineaţa







Deşi este considerat un mic dejun sănătos, ei bine, specialiştii atrag atenţia! Cerealele împiedică absorbţia din lactate

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra produselor procesate! Aceştiarecomandă consumul lactatelor simple, fără cereale, 
deoarece fitatii din cereale împiedica absorbţia calciului.
Aşadar, pentru doza optimă de calciu, 



endocrinologii vă recomanda o 
cană de lapte, dar fără cereale sau musli, o felie de brânză fără salata de legume verzi şi fără pâine.
De asemenea, cerealele sunt periculoase pentru sănătate pentru că cele mai multe conţin cantităţi mari de zahăr şi grăsimi,ceea ce duce la acumularea de kilograme în plus .


Sursa:Antena1

5 soluții pentru transpirația în exces !!!!!

5 soluții pentru transpirația în exces

Transpirația este una dintre cele mai supărătoare probleme din timpul verii, însă trebuie să știi că este aerul condiționat al organismului tău. Corpul uman are peste 2,6 milioane de glande sudoripare, care produc transpirație pentru a regla temperatura. Află care este cantitatea normală de transpirație care trebuie eliminată de corpul tău și cum poți scăpa de exces.


Cantitatea de transpirație eliminată de organism diferă de la o persoană la alta și este influențată și de factorii genetici. Este normal să transpiri mult în zilele călduroase sau când ai multă activitate fizică, pentru că atunci consume mai multă apă, pentru a-ți păstra organismal sănătos. Există, însă, câteva semne că transpiri în exces.

Semne că transpiri în exces

Hainele tale se pătează zilnic. Transpirația în exces curge din zona subrațului către talie și apar, astfel, pete pe haine. În zilele călduroase, este normal să se întâmple asta, însă persoanele care transpiră în exces trec prin aceeași situație și în mediile răcoroase.
Transpiri în momentele tensionate. Dacă spatele tău este ud înaintea unei prezentări de la muncă, înseamnă că te numeri printer cei care transpire în exces. În general, transpirația cauzată de stres miroase mai urât decât cea provocată de căldură.

Sursa;  unica.ro

Soluții pentru transpirația în exces

1. Aplică deodorantul seara, înainte de culcare, când glandele sudoripare sunt mai puțin active. Astfel, antiperspirantul își va face efectul mai bine a doua zi. Dacă faci duș dimineață, folosește din nou deodorant pe pielea uscată.
2. Evită căldura de la orele de vârf. Dacă faci exerciții în aer liber, încearcă să eviți perioada 11 a.m. – 4 p.m, când temperature este cea mai ridicată. Astfel, își vei ajuta corpul să își regleze temperatura cu mai puțină transpirație.
3. Mergi la dermatolog. El îți poate prescrie un antiperspirant cu 20% aluminium, pe care să îl aplici seara, pe orice zonă cu probleme: palme, picioare, subraț, scalp.
4. Injectează-ți botox subraț. Astfel, vei bloca nervii care stimulează transpirația. Primul tratament este valabil trei luni, iar următoarele sesiuni, șase luni sau chiar mai mult. Prețul unei astfel de intervenții este destul de piperat, ajungând și la 2.000 de dolari pentru un singur tratament.
5. Ia în considerare microundele. Pentru cazurile serioase de transpirație în exces, există o tehnologie pe bază de microunde, al cărui efect durează cel mai mult. Microundele sunt trimise la subraț, unde elimină glandele sudoripare și transpirația cu până la 80%. Sunt recomandate două proceduri, realizate la o distanță de trei luni. Tratamentul costă aproximativ 3.000 de dolari.
Foto: Shutterstock.

Daca ti-a placut acest articol, urmaresteUNICA.RO pe FACEBOOK


Scapa de grasimea de pe abdomen !!!!

Scapa de grasimea de pe abdomen in timp record. Care este DIETA care da cele mai bune rezultate in combinatie cu sportul

Scapa de grasimea de pe abdomen in timp record. Care este DIETA care da cele mai bune rezultate in combinatie cu sportul
Scapa de grasimea de pe abdomen in timp record. Care este DIETA care da cele mai bune rezultate in combinatie cu sportul

Grabiti efectul exercitiilor pentru abdomen si cu o dieta bogata in flavonoide. Sunt substante care se gasesc din belsug in diverse legume si fructe si ard grasimile. 

Perele si fasolea neagra abunda in flavonoide si va pot ajuta sa obtineti in scurt timp un abdomen plat. Aceleasi efecte le au si cartofii dulci, semintele de floarea soarelui crude, dar si floricelele de porumb.
Flavonoidele sunt substante care ajuta plantele sa se apere de factorii externi nocivi. Au efecte benefice si pentru oameni: specialistii spun ca au actiune antiinflamatorie, anticancerigena, anti-anemica si antialergica.
Consumul de flavoinoide va poate ajuta sa scapati degrasimea de pe abdomen. Fasolea neagra, vinetele, cartofii dulci, ceapa, usturoiul si soia sunt pe lista alimentelor care ne ajuta sa ardem in scurt timp grasimile, in combinatie cuexercitii fizice.

Nu mai arunca seminţele de la pepenele roşu !!!!

Nu mai arunca seminţele de la pepenele roşu! Sunt un MIRACOL

 În această perioadă pepenele este la mare căutare. În zilele călduroase o felie de pepene de la frigider este idelă pentru a ne răcori. Totuşi, seminţele ne cam incomodează. Ne-am obişnuit să le aruncăm.
Nimic mai greşit, spun specialiştii. Seminţele din pepenele roşu sunt o minune pentru rinichii noştri. Ele conţin zinc, fier, omega 6, proteine şi fibre care se absorb uşor. Pe lângă efectul antioxidant, seminţele consumate ca atare sunt diuretice şi protejează împotriva pietrelor la rinichi.
Mai mult, seminţele au cea mai mare concentraţie de licopen comparativ cu oricare altă legumă sau alt fruct proaspăt prevenind astfel infarctul miocardic. Seminţele de pepene mai conţin seleniu, grăsimi esenţiale şi vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi.

Cum arata o femeie dupa ce a baut trei litri de apa pe zi !!!!!

Cum arata o femeie dupa ce a baut trei litri de apa pe zi:


Femeia publica si o fotografie a ei inainte de a incepe experienta, facand urmatoarele constatari: "Am 42 de ani, insa aici aveam aerul unei femei de 52 de ani, din cauza deshidratarii. Aveam cearcane enorme, eram plina de riduri si pete rosii."

3_litrii_de_apa.jpg

Trei litri de apa pe zi pare enorm atunci cand nu ai fost obisnuit sa bei atat. Sarah si-a consultat medicul, temandu-se ca atata lichid i-ar putea da organismul peste cap. Cum insa acesta i-a risipit temerile, femeia a inceput sa consume in fiecare zi aceasta cantitate: apa a fost completata pana la trei litri cu ceai, pe care Sarah il consuma cu mai multa usurinta.

Dupa prima saptamana, in afara de drumul mai des la toaleta, cum era si firesc in noua situatie, femeia a observat schimbari. Practic, durerile de cap au inceput sa dispara, iar corpul si-l simtea mai suplu (Sarah face cu regularitate Yoga).

3_litrii_apa.jpg

Benefiiciile consumului de apa s-au inmultit dupa cea de-a treia saptamana. Abdomenul a devenit mai plat, iar celulita s-a diminuat. Pielea s-a facut mai frumoasa, cearcanele s-au estompat, iar Sarah se simtea mai energica la munca. Manca mai putin si incepuse sa piarda in greutate.

apa412563.jpg

La finalul a patru saptamani, femeia marturiseste: "Nu pot sa cred cum s-a schimbat fata mea. Sunt o alta femeie. Ma simt mai in forma, mai usoara si mai sanatoasa. Sotul si prietenii mei imi spun ca am intinerit cu zece ani".

apa8542.jpg

Dupa o luna, rezultatele sunt vizibile. Britanica arata mult mai tanara si este, cu siguranta, mai sanatoasa.








Avem circa 37 de triliarde de celule

Avem circa 37 de triliarde de celule! Le hranim pe ele sau mancam noi ?

Sau putem face ambele lucruri in acelasi timp :)
Aproximativ 37…. probabil depinde de greutatea fiecaruia :) Intrebarea nu este cate celule are fiecare ci mai important este cu ce le hranim. Pentru ca functionarea corpului, ca a oricarui organism biologic, depinde de combustibil intr-o foarte mare masura.
Corpul nostru, se aseamana cu orice lucru pe care il cumparam, dintr-un anumit punct de vedere si anume, are o perioada de garantie. Presupunand ca  nu avem defecte congenitale sau traume cu efecte pe viata, toate sistemele si aparatele interne ale unui individ functioneaza la parametrii maximi  pana la varsta de aproximativ 30-37 de ani, in general (evident depinde si de stilul de viata al individului). De aceea cat suntem tineri putem abuza (si de obicei o facem) de corpul nostru intr-un stil aproape barbar (unii mai mult, altii mai putin), incarcandu-l cu alcool si combustibil de proasta calitate, tigari si alte droguri, privandu-l de odihna si alte torturi… si totusi corpul, in marea majoritate a cazurilor reuseste sa functioneze normal… Dar asta pana iesim din garantie, pentru ca organele interne au si ele o perioada si un varf de functionare optima, care odata atins si depasit, conform curbei lui Gauss, eficienta functionarii lor nu poate sa o ia decat in jos.
Nu ar trebui sa mire pe nimeni ca de obicei, primele organe care incep sa dea rateuri sunt cele care apartin de aparatul digestiv. De ce?  Pai ce activitate  facem cu totii in fiecare zi a vietii, de 2 pana la 4 ori pe zi? Mancam!  Este logic sa fie asa, ganditi-va ca organele aparatului digestiv ocupa toata cavitatea abdominala, ceea ce e mult pentru ca avem doar doua cavitati. Iar aceste organe nu functioneaza izolat de altele, toate sunt interconectate in cascada si cand unul incepe sa sufere puteti fi siguri ca va mai fi cel putin un alt organ care ii va tine companie in suferinta.  Asadar obiceiurile alimentare sunt responsabile si pentru epidemia de boli metabolice care a luat amploare in ultimii 40 de ani, dar care a explodat pur si simplu in ultimii 30. Acesta este motivul pentru care combustibilul  pe care il introducem in corp zilnic este atat de important.
Vestea buna este ca pe masura ce ne apropiem de iesirea din garantie, corpul ne va da semnale ca anumite componente si sisteme au nevoie de ingrijiri si daca decidem ca vrem sa facem tot ce este mai bine pentru sanatatea noastra, atunci este cea mai buna decizie pe care o putem lua vreodata. Concluzia este ca pe masura ce inaintam in varsta, trebuie sa acordam mai multa atentie semnalelor pe care ni le da corpul si sa le dam curs. Asta inseamna, intr-o lista scurta, ca trebuie sa lucram in urmatoarele aspecte ale vietii:
  • alimentatie de calitate, adecvata din punct de vedere micro si macronutritional, si nu in ultimul rand  suficienta caloric.
  • somn suficient deoarece corpul isi reface rezervele energetice fizice dar mai ales psihice doar in timpul somnului.
  • hidratare suficienta; cu cat mancam mai uscat, cu atat mai multa apa va trebui sa bem; de preferat ar fi ca mare parte din apa sa o luam direct din fructe si legume.
  • sedentarismul trebuie sa devina o amintire urata si trebuie inlocuit cu orice fel de miscare, adecvata calitativ si cantitativ fiecarui om.
  • clar trebuie lucrat si la partea emotionala-psihica-mentala; multe boli si stari apatice vin din lipsa de armonie atat in viata cat si dintre ganduri si actiuni.
Fara pretentia ca am epuizat toate ingredientele unui corp si unei vieti sanatoase  si cu mentiunea ca ultimul punct din lista este foarte important si constituie o dezbatere separata in sine, ma ocup acum de una din cele mai importante conditii ale unui organism sanatos, cel putin din punct de vedere fizic, si anume alimentatia.
Mi s-a terminat arma secreta antioxidata asa ca mi-am facut alta. Pentru ca nu pot sta fara nici o arma, ma simt …. neinarmat in lupta impotriva radicalilor liberi :P . Deci incep ziua cu un minunat suc foarte concentrat a carui culoare rosie si aroma intensa nu lasa nici un dubiu asupra proveninetei. O cana din acest suc ma binedispune aproape instant si trezeste  la viata corpul adormit. Merita sa muncesti vreo 2 ore pentru 5 litri de nutritie pura.
Ingrediente suc: sfecla rosie, morcovi, zucchini, varza rosie, portocale si lamai. Se dau toate la storcatorul prin presare la rece. Nu o data ci de doua ori, iar a doua oara cu un mic adaos de apa din cand in cand  ca sa nu pierdem nimic din bunatatile ascunse ale fructelor si legumelor. Se pot adauga si uleiuri esentiale in acest suc.
CAM02584
Superalimente (mai degraba supercondimente :D ) adaugate: scortisoara, cuisoare, turmeric, ghimbir, lemongrass, chilli, chimen, pulbere din seminte si coji de struguri rosii, seminte de pepene rosu si negrilica macinate. Amestecam totul foarte bine si lasam o zi la rece sa interactioneze intre ele toate ingredientele.
CAM02587
Dejunul poate fi un shake din 3 banane mari cu turmeric, ghimbir, scortisoara si chilli, indulcit cu un pasta de fructe de mai jos. CAM02592
Incep sa imi place shake-urile un pic iuti :)  sau mai mult :D parca iau foc dupa ce il beau!
CAM02581
Sa trecem la pasta de fructe sau un fel de marmelada. Ambele sunt facute din fructe deshidratate anul trecut sau chiar acum 2 ani (cine mai stie…) si apoi rehidratate doar putin, cea de sus din prune iar cealalta din mere si piersici. Se proceseaza la mixer impreuna cu niste zahar brun de trestie si scortisoara, cuisoare, lemongrass, ghimbir, zeama de lamaie, ceva faina de in si de cocos dar nu multa, doar cat sa ajustam consistenta. Eu am vrut o pasta solida si exact asta am obtinut.
Pontul zilei :) 
Este simplu si usor de intuit dar il mentionez inca o data pentru ca sigur sunt persoane care nu s-au gandit  la asta .
Dupa cum observati folosesc fara mila condimentele cu potential antioxidant mare (conform ORAC), mai ales cele usor de procurat la noi. Chiar daca mananc zilnic fructe, frunze verzi si legume (in proportii variate si functie de sezon), mi se pare de bun simt sa introduc in aproape orice se preteaza si alimente cu putere mare de combatere a radicalilor liberi, pentru a creste valoarea antioxidanta. Este o metoda buna, pe care v-o recomand, intrucat nu avem acces in tara (nu mereu si nu toti oricum) la fructele si alte alimente de tip “bombe nutritive” cum sunt fructele de padure, de munte, exotice -noni, acai, super algele, super ciupercile,  etc… Si mai e si problema costului acestor super mega ultra hiper extra alimente :) care nu este deloc mic. Deci ar fi o mare pierdere sa nu folosim aceste alimente din categoria condimentelor care  nu sunt scumpe, se gasesc usor si imbogatesc valoarea micronutritionala a preparatelor noastre.
CAM02548
La pranz putem manca de exemplu un pate din bob, frunze verzi- patrunjel, cimbru, busuioc; ceapa, usturoi, si condimente- drojdie inactiva, chimen, chilli, faina de in, zeama de lamaie si ce alte preferinte mai aveti :) Se amesteca toate in mixer.
CAM02527 CAM02529
Si se poate manca asa cum am facut-o eu, cu rosii si zucchini.
CAM02530
Mai bagam si cate  o masa doar din fructe, caise si nectarine. Nimic nu se compara cu simplitatea.
CAM02544
Apoi facem un sos multilateral dezvoltat ;) cam in felul urmator: culegem din gradina marar, patrunjel, cimbru,  busuioc, leustean, frunze de telina, le aruncam in blender impreuna cu usturoi, rosii, drojdie inactiva, ardei iute, seminte de floarea soarelui, pasta de tahini, miez de nuca, seminte de mac (dar nu prea multe, o lasam moale cu grasimile :) ),  zeama de  lamaie si mixam pana iese un dressing oarecum iute si tare bun.  Daca am  privi la microscopul electronic acest sos, am putea vedea enzimele, vitaminele si alti fitonutrienti cum misuna pe acolo si striga  “Pick me, pick me !!!” :D Cum spuneam si in alte postari, pateurile si sosurile verzi mi se par metodele cele mai bune de a ingloba cantitati mari de frunze verzi si alte legume pe care altfel nu le-am putea  atat de des sau in cantitatea atat de mare pe cat am dori, asta depinzand de la o persoana la alta.
CAM02550
…. Dressing care se poate adauga peste o salata din rosii, ardei, ceapa, zucchini si morcovi….
CAM02552
….Sau putem manca direct  ca in poza de mai jos :)
CAM02571
Si cand ne vine sa zicem  “bai da’  m-am saturat de hrana asta vie , mai vreau si niste junk food :D “, putem coace-fierbe cartofi, ciuperci si dovlecei  in  cratita nelipicioasa :) fara sare sau ulei si le mancam cu mujdei de usturoi si sosul multifunctional de mai sus.

CAM02573

Cuprins de  “remuscari” pentru ca am “cedat ispitei , ma  infig intr-un castron cu fructe: mere de vara  peste masura de aromate, primele prune coapte, si cateva caise delicioase si zemoase.



Totusi, trebuie sa spun ca am incercat pentru perioada foarte scurta programul RAW TILL 4 si nu cred ca este pentru mine. Nu pentru ca nu este bun sau sustenabil ci pentru ca eu vreau sa rup dependenta de alimentele gatite si mancand in fiecare seara alimente procesate termic nu cred ca voi realiza asta. Indiferent ce alimente benefice am folosit si cat de sanatos am preparat mancarea, dupa o astfel de masa ma simt mai “impiedicat” decat atunci cand mananc raw. Desigur, nu se compara cu senzatia simtita dupa ce mananci alimente de origine animala. Dar totusi, eu urmaresc sa ma hranesc nu numai caloric suficient ci mai ales la nivel de micronutrienti iar hrana procesata termic, in afara de aportul caloric pe care il are, se poate spune ca este, cu mici exceptii poate, devitalizata, fara enzime, vitamine si poate cu urme de minerale. Iar enzimele in special sunt cheia vietii, toate reactiile interne ale unui organism biologic se desfasoara in prezenta enzimelor.
Organele responsabile cu productia enzimelor au si ele o perioada de functionare optima limitata si daca de cateva ori pe zi, in fiecare zi le fortam sa produca enzimele necesare digestiei, deoarece acestea lipsesc din mancarea gatita, ele vor ajunge mai repede la epuizare si atunci apar initial, problemele digestive, urmate apoi de boli ale aparatului digestiv. Judecand strict din acest punct de vedere al enzimelor, alimentele gatite la foc ar trebui sa ramana o solutie de rezerva in situatiile cand nu este disponibila hrana vie sau consumate ocazional si atunci, daca se poate, precedate de alimente vii, (pentru a preveni leucocitoza digestiva), in nici un caz nu ar trebui sa devina obisnuita zilnica. Din punct de vedere al felului in care se simte fiecare dupa consumarea aproape zilnica de alimente gatite, cu siguranta sunt oameni care se impaca bine cu acest stil, dar asta nu neaga cruda realitate  a circuitului enzimelor. Daca ele nu vin din exterior prin hrana, atunci trebuie produse in interior si asta se poate intampla cu succes si optim doar o perioada limitata. Asa ca aleg sa nu imi stresez inutil corpul mai ales atunci cand am de ales.

Desigur, sa ai o alimentatie complet vegana cu un procent variabil de hrana preparata termic si uneori cu alimente procesate este mai bine atat pentru noi cat si pentru animale si mediu. De asemenea , este si cel mai facil stil alimentar de urmat de catre foarte multi oameni care decid sa aleaga acest drum. Sa mananci RAW TILL 4 vegan este si mai bine in ceea ce priveste sanatatea personala, iar sa mananci FRUIT TILL4 :D este deja cu doi pasi in fata. Dar daca vrei sa promovezi o stare de sanatate si mai buna, mentinerea vitalitatii si incetinirea procesului de imbatranire, atunci indiscutabil o alimentatie vegana crudivora minimum 80% si preponderent frugivora in cea mai mare parte a timpului este solutia cea mai buna, cel putin pentru mine.
Deci alegem sa hranim celulele cu materie prima adecvata pentru functionarea optima sau alegem sa ne umplem stomacul cu mancare gustoasa  dar devitalizata si hipercalorica ? Alegem sa promovam o stare de sanatate si vitalitate pe termen lung sau un lant perpetuu de afectiuni si dureri- tot pe termen lung- care vor duce inevitabil la boli si la pierderea abilitatii de a ne bucura de viata?

In timp ce termin de scris acest articol sorb incet si fara graba un smoothie din banane, multe frunze verzi, pasta de fructe de mai sus, ghimbir, scortisoara si ulei esential de lamaie. Nu atrage prin aspect dar aroma este ceva special si are un  gust de exceptie datorat uleiului esential.